tisdag 16 september 2014

Valkalendern lucka 24 "Sen lucköppning med lite eftertanke"


Stämningen var bra vid valsedelsutdelningen

Hade det blivit fontänbad i söndags kväll hade säkert den 24 och sista valkalenderluckan kommit redan då. Nu väntade jag ett par dagar. För om valdagen är julafton för oss politiker så fick vi i Alliansen inte tillräckligt många röster i förtroendefullt givna gåvor av väljarna. De rödgröna fick fler  och därför försöker nu (S) bilda regering. Vi får se hur det går. Ska jag fortsätta julklappsmetaforerna så fick inte (S) många presenter heller. Egentligen bara en bit kol av (MP). (V) får inte vara med på den rödgröna julgransplundringen. (SD) fick fler röster i present av väljarna i år än 2010, sällan har mindre förtjänta "röstpaket" delats ut till ett parti i ett svenskt val!

Hursomhelst, tids nog blir det läge för en lite mer fördjupad valanalys. Att (SD) inte bara blir kvar i riksdagen, utan till och med blir tredje största parti är djupt beklagligt. Jag är övertygad om att vi i partier som står upp för både krav och tolerans samt en öppen, generös (men ordnad och rättssäker!) migrationspolitik, nu MÅSTE finna bättre sätt än tystnad eller skrän för att möta de frågor drygt 13% av väljarna uppenbarligen tycker att de bara får svar på från det egentligen helt dysfunktionella partiet (SD)!

I all sorg över att Alliansregeringen fallit kan man dock som just Kristdemokrat i Stockholms stad och län hitta flera ljusglimtar. Vi behåller våra fyra riksdagsmandat, vi ökar från ett till två mandat i Stockholms stads kommunfullmäktige och vi ökar från sju till nio mandat i landstingsfullmäktige! Ja, det är faktiskt tack vare oss Alliansen behåller majoriteten i Stockholms landsting. Så mitt nya liv som landstingspolitiker börjar faktiskt förhållandevis bra...

Just nu är det det bara att beklaga att Alliansen inte kan fortsätta regera Sverige. Att (S) låtsas att de fått ett starkt mandat för en ny regering som kommer att kunna genomföra en massa kostsamma "reformer" är inte hederligt mot väljarna! Var är den insikt och ödmjukhet Fredrik Reinfeldt visade när Alliansen kunde bilda regering för andra gången, men utan egen riksdagsmajoritet, efter valet 2010? Det är mer än fråga om dagar än veckor innan en mycket välförtjänt svekdebatt kommer att drabba (S). Man kan dock fundera över varför spridda mediaröster redan tjatar på enskilda allianspartier att hjälpa (S) vanskliga regeringsbildning. Den sortens krav hörde inte jag resas i media till de rödgröna vid Alliansens klara men tuffa utgångsläge för regeringsbildning 2010. Det är bara vid tillväxt och välskött ekonomi som reformer kan genomföras. Så kom ihåg att "oavsett det som lovats under valrörelsen så kommer det bara att bli nedskärningar att fördela med en rödgrön regering!" 


Sergelfontänen strax innan tolvslaget den 14/9. Inga badande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar