söndag 14 september 2014

Valkalendern lucka 23 "Spännande in i det sista"

Lördagen fylldes av olika valfinaler i Kungliga huvudstaden. Höjdpunkten var när Alliansens partiledare samlades på Norrmalmstorg klockan 16.00. Själv var jag på lokal-lokal kampanjfinal i Vällingby Centrum några timmar tidigare.

Det tål att skrivas med versaler: DET ÄR NU PÅ UPPLOPPET DET HÄR VALET AVGÖRS. 

Det kommer att bli jämt och det är nu det sista dygnet som "procentpendeln" kommer att svänga till endera Alliansens eller de rödgrönas fördel.

Med en ödmjuk reservation för att jag som företrädare för ett av allianspartierna förstås inte är objetiv så känns det ändå så konstigt och ologiskt att opinionsundersökningarna (som man förstås, oavsett hur de ser ut, alltid måste komma ihåg INTE är valresultat...) fortsatt visa på fördel de rödgröna. För, precis som det beskrivs i Expressens ledarkrönika som jag länkat till nedan, så har Alliansen varit sällsynt framgångsrikt OCH motståndarsidan i detta val har inte visat på kapacitet för att kunna ta över regeringsmakten.

140913 Expressen "Alliansen har varit sällsynt framgångsrik"

Som ledaren från Smålandsposten beskriver så finns det till och med en konkret risk att Sverige för första gången någonsin kan få en regering som innehåller kommunister.

140911 SMP "Ri(s)k för en regering med kommunister"

Tids nog blir det säkert möjligt att, oavsett vad valresultatet imorgon blir, på djupet analysera vad det kan bero på att en Regering som kan visa på en för de senaste åren närmast världsunik duglighet inte hade en promenadseger i valet när motståndarlaget spretade åt alla håll och förlorade varje TV-debatt!

En mera kort "dan-före valet analys" illustreras delvis av DNs ledare nedan. Artikeln (som i och för sig har som huvudbudskap att Alliansen knappar in, en rödgrön regering kommer att bli dyr för landet och (s) för närvarande inte håller måttet som regeringsbildare) tar upp att Alliansen aviserat att kommande mandatperiod kommer att bjuda på många ekonomiska utmaningar och begränsat reformutrymme som "fegt och fel". Jag tror det visar på något fundamentalt i de förväntningar som finns på "politik" här i vårt trygga, säkra och (de senaste åtta åren av Alliansen) mycket välskötta hörn av världen.

I Sverige tror inte ens den största morgontidningens ledarredaktion att det skulle kunna vara så att det är ett närmast mytologiskt hjältedåd av en regering att klara de offentliga finanserna under en gigantisk internationell finanskris och sedan behöver hålla igen på utgifterna för att klara omsorg och pensioner. Nej," i Sverige ska vi stå över allt som gäller för omvärlden, här ska det alltid finnas utrymme för ytterligare någon reform bekostad av offentliga medel..."

140913 DN "Det som framför allt präglar valet är Socialdemokraternas (s)vaga politiska ledarskap

I själva verket är det som Sverige behöver bäst just nu regeringsduglighet, för ett fortsatt stabilt finansierat välfärdssystem som INTE blivit sämre under de senaste åtta åren! För kom ihåg, med en rödgrön regering så kommer det BARA att finnas nedskärningar att fördela!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar