söndag 31 augusti 2014

Valkalendern lucka 9, "När självgodhet går det ondas ärenden"

"Fredriks stol", vid valstugan

Lördagen den 30 augusti gick i valstugetjänstgöringens tecken. Fyra timmar stod jag vid vår Kristdemokratiska valstuga vid Sergels Torg. Jag hade tagit med en egen stol, med hög totalvikt ;-), för att kunna pusta ut då och då. Men, det blev mest stående, pratande och delande ändå :-) En bra halvdag vid valstugan då jag bland annat fick många landstingsfrågor och fick tillfälle att tala om min personliga landstingsslogan, "Trygg Vård och Trafik i Tid".

Annars präglades lördagens Stockholm city av att den lilla betydelselösa nazistiska sekten av extremistiska virrhjärnor i "svenskarnas parti" hade en tillståndsgiven demonstration borta vid Gustav Adolfs Torg. Det hade föranlett en stor polisinsats och ledde till ordningsstörningar, som i och för sig inte påverkade valstugorna vid Sergels Torg.

Det finns nog inget så korkat och rent utsagt töntigt som den mikroskopiska svenska nynazismen. Bland virrpannorna i deras väldigt korta led återfinns en och annan genuint farlig kriminell. Men som samhällsföreteelse i Sverige är nazisterna en obetydlighet som det inte finns anledning att ge någon uppmärksamhet. Deras brottslighet kan Polisen hantera, deras övriga existens bör på sin höjd få en föraktfull fnysning från samhället.

Men, nu har det istället blivit så att den svenska nazismen ges en ENORM uppmärksamhet. Varför har det blivit så? Ja, det enkla svaret är en delvis våldsbejakande och odemokratisk, men framförallt cynisk och självgod, vänster. Skulle inte vänstern skamlöst använda de mentala kalhyggena i svenskarnas parti som en mobiliseringsfaktor så skulle inte de personer som var nöjdast efter lördagens stockholmsdemonstration vara just ledningen i det lilla sektpartiet!

Utöver att den självgoda vänstern skänker nazisterna en massa rampljus så är en annan dum sidoeffekt av ordningsstörningar vid "motdemonstrationerna" att Polisen inte kan koncentrera sig på att detektera brott från de demonstrerande nazisterna, exempelvis hets mot folkgrupp. Istället tvingas alla resurser, till stor kostnad för skattebetalarna, ägna sig åt att ingripa mot ordningsstörningar direkt kopplade till motdemonstrationer. Motdemonstrationer som alltså inga blir gladare av än nazisterna själva.

Nedanstående tidningskrönikor illustrerar ganska väl vad jag menar:
 
Expressen 140830 Nazisternas nyttiga idioter

Johan Hakelius: Poliser på gatorna är ett bättre motmedel

Ledare SMP en betydelselös klick extremister

Ledare SMP låt dem stå och se tragiska ut

Med annat fokus har jag själv tidigare bloggat om den svenska vänstern oförmåga att hålla rent från odemokratiska krafter i de egna leden:

2011, 10 år sedan göteborgskravallerna, vänstern bottnar inte i demokratifrågor!

I sammanhanget är det dock positivt att den demonstration mot nazism som hölls i Kungsträdgården timmen innan svenskarnas parti, så vitt jag förstått, var tillståndsgiven. Men,samtidigt tjänade den förstås som uppvärmning för det 100-tal personer som senare startade ett våldsamt upplopp. Då får man återvända till den kritiska grundfrågan, Varför vill vänstern ge så stor uppmärksamhet åt ett litet otäckt sektparti vars åsikter redan är säkert placerade på historiens skräphög och som i valet 2010 fick mindre än 700 röster?

Slutligen, en av Aftonbladets ledarkrönikörer skrev på lördagen, "Jag önskar av hela mitt hjärta att Sverige röstar fram stabilitet och välfärd". Blev glatt överraskad över denna öppna uppmaning att rösta på något av partierna i Alliansen! För inte kan väl ens en ledarkrönikör på Aftonbladet på fullt allvar mena att den som röstar rödgrönt röstar för "stabilitet och välfärd"? Kom ihåg att "Med en rödgrön regering i Sverige kommer det bara att finnas nedskärningar kvar att fördela!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar