fredag 29 augusti 2014

Valkalendern lucka 7. "En nämndveterans betraktelser"


Det var någon gång kring månadsskiftet september-oktober 1998 som jag, då som nyvald ordförande i dåvarande Kista stadsdelsnämnd, var på mitt första stadsdelsnämndssammanträde. Efter det har jag varit stadsdelsnämndspolitiker, i olika roller beroende på senaste valresultat, i Kungliga Huvudstaden i 16 år (med undantag för mitt halvår i Kosovo som militärpolis 2003). 1998-2002 i Kista och sedan i Hässelby-Vällingby.

Man kan reflektera mycket kring stadsdelsnämndernas genomslag som politiskt forum för allmänheten. Men ur ett Stockholmsperspektiv tycker jag att stadsdelsnämndernas tveklöst haft stor positiv betydelse för stadens utveckling och verksamhetskontroll. Stockholm är en stor, ständigt växande stad, och genom att dela in staden i nämndområden med lokala förvaltningar för mycket av det löpande kommunala ansvaret har kontrollen över verksamheten blivit mycket bättre. Att dessutom de lokala ansvariga politikerna finns tillgängliga på månatliga öppna nämndsammanträden för direktkontakt med intresserade medborgare är bra.

För mig illustrerar stadsdelsnämndernas utveckling i Stockholm det lite trista, men fullständigt avgörande, faktum att verklig politik, och det som verkligen skiljer agnarna från vetet inom politiken, handlar om att ta ANSVAR för verksamhet och ekonomi. Två saker som dessutom är två sidor av samma mynt.

Hos det fullkomligt oklara rödgröna regeringsalternativet finns inte förmågan att sköta ekonomin! Viljan att ha makt finns, MEN INTE VILJAN ATT TA ANSVAR! När man tror att den egna ideologin, ofta enbart de egna spretiga åsikterna, kan ta över verkligheten och säger att vissa saker är så viktiga att de är "inte budgetposter", som nu senast ett av miljöpartiets, språkrör så visar man faktiskt att man ALDRIG kommer att klara av att sitta i regeringsställning! Det illustreras rätt väl i ledaren från dagens Nyheter nedan:

140528 DN Huvudledare

Så kom ihåg, i synnerhet på valdagen eller i förtidsröstningslokalen, "I ett Sverige styrt av en röd-grön regering kommer det enbart att finnas nedskärningar kvar att fördela".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar