lördag 30 augusti 2014

Valkalendern lucka 8. "Försvaret bör uppmärksammas mer"

Det verkar inte som om försvarspolitiken kommer att bli så uppmärksammad som den borde det här valet heller (men det går fortfarande att hoppas). Trots att oro och konflikter i vår omvärld borde flytta upp frågan på debattagendan fortsätter frågan behandlas i förbigående. Ett och annat pressmeddelande om "återinförd värnplikt" eller "allmän mönstringsplikt" blinkar till. Det säger dock något om prioriteten på debatten när socialdemokraterna svamlar om ett nytt system för "allmän mönstring", men inte verkar få en enda följdfråga hur det ska gå till när de vill sitta i regering med miljöpartiet, partiet som vill spara på (helst lägga ner) försvaret och tycker att vår frihet och demokrati skulle försvaras bäst med en pacifistisk civil fredskår...

Att det mest genomarbetade försvarspolitiska dokumentet som tagits fram av något riksdagsparti innan detta val är den heltäckande rapporten Försvars- och säkerhetspolitik: ett allmänintresse från oss Kristdemokrater känns i och för sig bra (läs den alla försvarsvänner). Den är fortfarande den största, bästa och mest aktuella specifikt från de politiska partierna. Trots att den är från juni 2013... Då fick den dock en del välförtjänt uppmärksamhet, bland annat i bloggen "Wiseman's Wisdoms", Kristdemokratisk försvarsrapport.

Försvars-och säkerhetspolitik är viktigt och förtjänar att alltid, i synnerhet inför val, debatteras noggrant. I vilket annat demokratiskt land skulle en statsministerkandidat, Stefan Löven, kunna gå till val på att vilja bilda regering med ett eller två partier, (mp) & (v), som man ALDRIG kommer att kunna enas om en försvars- och säkerhetspolitik med? Den fråga som skulle diskvalificera Stefan Löven som tänkbar regeringsbildare i de flesta andra demokratier ställs han här i bästa fall till svars för oengagerat och i förbigående. Det går dock fortfarande att hoppas på att det också ändras innan valet!

Och kom ihåg, "i ett Sverige styrt av en rödgrön regering kommer det bara att finnas nedskärningar att fördela. I synnerhet inom försvaret!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar