fredag 7 september 2018

Valspurt hela vägen in i mål...

Det känns bra att springa med vinden i ryggen!

Även om absolut inget är avgjort förrän valresultatet kommer så vågar jag i alla fall vara lite glad över att det jag bloggade i juli om valrörelsen, avseende att vi Kristdemokrater ÄR de bästa valspurtarna visade det stämma även detta valår. Och mycket mer!

”KD är starka valspurtare, det har vi visat förr!”

Men vi är alltså inte i mål än! Så kom ihåg oss när du går till förtidsröstningslokalerna Nu de sista dagarna innan valdagen den 9 september, eller i din ordinarie vallokal  på själva valdagen. Hjälp oss kristdemokrater att inte enbart bli kvar, utan bli större i riksdagen, landstinget och kommunen.


____________

Sakpolitiskt hanterar jag ju särskilt frågor om färdtjänsten samt tillgänglighet och trygghet i kollektivtrafiken Stockholms läns landsting.

Nedan följer ett par texter kring det och en länk till våra samlade vallöften för kollektivtrafiken i Stockholms län.

Färdtjänsten ska förbättras ytterligare i Stockholms län

I Stockholms län sköts den särskilda kollektivtrafiken, ”färdtjänsten” av landstinget. Kristdemokraterna har haft ansvar för färdtjänsten i Stockholms län de senaste åren. Det finns ca. 70 000 färdtjänstberättigade invånare i länet och varje dag görs ca. 11 000 färdtjänst- och sjukresor. Vi kristdemokrater anser att den är viktig att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället på samma villkor som alla andra. Färdtjänstresenärerna ska bemötas med god service och respekt. Att få det att fungera kräver sina politiker och från kristdemokraterna är vi stolta över att vår alla kategorier största färdtjänstverksamhet i Sverige, generellt fungerar och dessutom erbjuder en tillgänglighet och ett utbud som inte finns någon annanstans i landet. 

Samtidigt har färdtjänstverksamheten brottats med en hel del problem, avseende framförallt tillgång på taxibilar vid vissa tidpunkter på dygnet, men också avseende bemötande av resenärer. Bland flera åtgärder för att förbättra färdtjänsten vill vi Kristdemokrater göra hanteringen av tillstånd för färdtjänst enklare, tydligare, effektivare och mer rättssäker. Landstinget ska därför ansvara för hela processen, från utredning, tillståndsgivning och utförande, och inte som i dag att ansvaret delas mellan landstinget och länets 26 kommuner. Vi tänker se till att alla färdtjänstförare har goda språkkunskaper och utbildning om olika funktionsvariationer. För att ytterligare höja kvaliteten i färdtjänsten anser vi också att det är nödvändigt att införa ett nytt trafikhanteringssystem med olika resmöjligheter, bättre möjlighet att beställa resor, restidsinformation, kundval och bättre möjlighet till kvalitetsuppföljning. För att se till att sjukresor håller tiden och har en god kvalitet vill vi införa ett system med kundval, där resenären själv får välja att resa med det auktoriserade taxibolag som han eller hon föredrar.
----------

Trygg kollektivtrafik, utan tiggeri och plankare

Vi kristdemokrater vill ha ett tryggt och säkert samhälle, där människor känner tillit till varandra och tillit till att samhällskontraktet upprätthålls. Vi har därför flera förslag för ökad trygghet i SL-trafiken: Flexibla nattstopp på bussar, förbud mot försäljning, mer kameraövervakning, förbud mot musicerande och förbud mot tiggeri.

Vi vill också öka tillgängligheten avseende hur man kontaktar SLs trygghetscentral vid otrygga situationer i kollektivtrafiken. Man ska inte enbart ska kunna ringa SLs trygghetsnummer, utan även kunna kontakta SLs trygghetscentral via SMS. Något som är särskilt viktigt för den som inte kan höra, eller i övrigt inte kan kommunicera genom tal.

Kollektivtrafiken är till för att förenkla människors vardag. Många väljer att arbeta, läsa en bok eller pusta ut efter alternativt samla sig inför en hård arbetsdag. Under resans gång och de ska inte behöva bli att bli störda av andra. Det kan upplevas som otryggt att bli uppvaktad av någon som de inte känner. Om kollektivtrafiken ska vara ett attraktivt resealternativ är det angeläget att resan är fri från störande och i vissa fall otrygga inslag. Därför vill vi kristdemokrater se ett förbud mot tiggeri innanför tunnelbanans och pendeltågens spärrlinjer och på samtliga av SL:s fordon.

I sammanhanget ska man komma ihåg att den genomsnittliga ordningsstöraren i kollektivtrafiken också är en plankare! Plankning och fusk är i dag ett stort problem i SL-trafiken. Tyvärr är lagarna idag på flera sätt utformade till fuskarnas fördel. Biljettkontrollanterna får i dag inte gripa, omhänderta eller hålla kvar fuskåkare. Resenärer är inte heller tvungna att enligt lag visa färdbevis vid biljettkontroll utan kan istället välja att lämna fordonet. Detta sätter fuskåkarna i system och skapar ofta obehagliga situationer i trafikmiljön. Kristdemokraterna anser att resenärerna ska vara skyldiga att visa biljett vid kontroll. Om den som åkt fast vägrar att uppvisa legitimation ska kontrollanterna ha rätt att hålla kvar fuskaren tills polisen anländer. Den som åker fast för fuskåkning för andra gången eller mer ska få dubbla böter!

Kristdemokraternas vallöften 2018, kollektivtrafiken Stockholms län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar