torsdag 14 juli 2011

Den konstitutionella monarkin fungerar!

Idag gratulerar vi kronprinsessan Victoria på 34-årsdagen! Dagen passar också utmärkt för att reflektera över att den "kris" för kungahuset som trumpetats ut under vintern och våren har blåst över. Kris och kris förresten, vi lever delvis i historielöshetens tidevarv. Den svenska monarkin överlevde betydligt allvarligare angrepp under både 18- och 1900-talet. Sverige förblir en konstitutionell monarki länge än, och det är bra!

Jag har tidigare berört svenska republikaners oförmåga att förstå hur väsentlig statschefens särskilda roll är för hela vårt demokratibygge. Som motvikt till den alltmer polariserade och ytliga (samt alltför professionaliserade) partipolitiken behöver vårt land en kung, och i framtiden en regerande drottning. Vår statschef ska representera HELA landet, inte enbart vinnarsidan efter en presidentvalskampanj där det med osviklig logik alltid skulle finnas en besviken förlorarsida. Grunden till att vi ska behålla monarkin är dess betydelse som viktig pusselbit i hela vårt demokratibygge. Ett bygge där all politisk makt utgår från folket MEN våra domstolar är självständiga och vår statschef opolitisk. Monarkin fungerar!

Det ständiga krypskyttet mot vår monarki, som ibland (som nu i vår) slår över i mer vildsinta angrepp, är dessutom ett fattigdomsbevis för den konstitutionella debatten i vårt land. För visst finns det saker att diskutera. Inte minst avseende delning och begränsning av den formella politiska makten.

I det sammanhanget är jag stolt över att tillhöra ett parti som, till exempel, vill införa en författningsdomstol samt skydda befolkningen mot politiskt klåfingrighet och på allvar diskutera politikens gränser.

Varför vi kristdemokrater inte får tappa frågan om "politikens gränser" och varför vi ska fortsätta relatera till "verklighetens folk" kommer jag att återkomma till.

Stay toned, och LEVE KRONPRINSESSAN!

Länk till Sveriges kungahus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar