måndag 4 juli 2011

Badvakter vid Stockholms strandbad,

eller snarare bristen på dem, var en av huvudnyheterna på SR Stockholmsnytt idag.

Av Stockholms 29 officiella strandbad har endast två badvakter. Båda dessa bad, Maltesholms- respektive Kanaanbadet ligger inom ansvarsområdet för den stadsdelsnämnd där jag representerar kristdemokraterna, Hässelby-Vällingby. I stadsdelsnämnden har jag redan för flera år sedan skrivit flera skrivelser om just behovet av badvakter även på våra strandbad.

Jag tycker att vi i Stockholms stad skulle ge stadsdelsnämnderna i uppgift att inför varje badsäsong analysera behov och omfattning av badvaktsbevakning på de strandbad man har inom sitt geografiska ansvarsområde. Att det ska vara stadsdelarna (och inte idrottsnämnden) som ansvarar för detta är den bästa lösningen. Strandbaden är per definition inga "idrottsanläggningar" och stadsdelsarnas badvakter kan ha fler uppgifter (i Hässelby-Vällingby är de även fritidsledare).

Just en årlig behovs- och omfattningsanalys är också logiskt. I praktiken förstår nog alla att det inte är möjligt med badvakter på alla strandbad, lika lite som det vore möjligt att bevaka hela Mälarens strandlinje. Strandbaden är ju allmänna platser tillgänliga dygnet runt. Man behöver utgå från var behovet är störst (exempelvis genom att analysera storlek, överblick, antal besökare och om det är långgrunt eller inte).

Förslaget med med årliga behovs- och omfattningsanalyser för strandbadsbevakning ska jag väcka i Hässelby-Vällingby under hösten (inför 2012). Förhoppningsvis kan det bli praxis i hela staden.

Länk till dagens SR Stockholmsnytt:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3653&artikel=4586365

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar