lördag 17 september 2011

Stockholm, en av världens mäktigaste städer!

Magasinet The Atlantic har sakligt och noggrant rankat Stockholm som en av världens ekonomiskt mäktigaste städer! Visserligen en delad 25:e plats med Dublin, men ändå. Listan blir egentligen som mest intressant när man jämför de som kommer efter "topparna" (nån som är förvånad över att det är Tokyo, New York och London?) med de som INTE är med på listan överhuvudtaget.


Att Sau Paulo, Mexico City och Buenos Aires finns med är glädjande och bör hjälpa till att nyansera synen på platser som i den dagliga nyhetsrapporteringen här i högan nord mest brukar få illustrera korrumperade statsapparater och gangsterkrig. Många av framtidens verkliga ekonomiska maktcentra kommer att ligga i latin- och sydamerika. Vi har en alldeles för liten medvetenhet om det i Europa!


Att ett så finansiellt starkt land som Tyskland (som generellt ses som basen för att EU ekonomiskt ska klara att hantera eurokrisen) inte har en enda enskild stad som kvalar in på listan är lite oroväckande. Möjligen illustrerar det dock mest det faktum att IT-samhällets ekonomiska makt i första hand kan kopplas till städer och regioner och inte till nationer. Som stater kan INTE Spanien och, framförallt, Irland skryta med stor ekonomisk makt eller förmåga, men städerna  Madrid och Dublin går det bra för ändå.


I vilket fall som helst, en solig helg som denna (då en fritidspolitisk torpförvaltande radhusägare som jag har en "att-göra-lista" som känns en mil lång) är det i alla fall något motiverande att veta att man faktiskt är en del av styret i en av världens mäktigaste städer. Att Stockholm hör hemma på den här sortens listor är det ingen tvekan om. Att nationen Sverige dessutom har räkenskaperna i bättre ordning än praktiskt taget taget alla andra länder just nu känns förstås också bra.


Stockholm världens 25:e mäktigaste stad, DN 110917


Jag ska snart blogga om sånt vi (i stort och smått) ändå måste bli bättre på. Men, ingen kan på allvar tro att vårt läge varit bättre om vi inte haft ett Alliansstyre i både Sverige och Stockholm.


Stay toned!

2 kommentarer:

  1. Stay toned? Hur tänker du då?

    SvaraRadera
  2. Ja, he he, det kan man ju fråga sig. Min huvudtanke med uttrycket är i alla fall att man ska fortsätta kolla min blogg för kommande (om jag känner mig själv rätt troligen i nattens mörker författade) inlägg. Tack för kommentaren!

    SvaraRadera