söndag 29 maj 2011

Politiska rapporter och betraktelser från Stockholms nordvästra förorter

I eftermiddag (söndagen den 29/5) klockan 15.00 ska jag delta i en politikerutfrågning/paneldebatt om miljöpolitik. Debatten genomförs som finalen på dagens "Folkfest för klimatet" på Akalla By. Just nu verkar vädret inte inbjuda till utomhusaktiviteter. Men, det är alltid roligt att besöka Akalla By!

Annars har det varit ett par ganska intensiva lokal-lokal politiska veckor här i Järva-Västerort, Stockholm.

Bland annat hade våra lokalavdelningar måndagen den 16:e maj besök av partisekreteraren  Acko Ankarberg Johansson. Ett intressant och välbesökt kvällsmöte som gav mig, med flera, en politisk vitamininjektion inför sommaren.

Sedan hade Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd sammanträde tisdagen den 17:e maj. Mitt tydligaste bidrag under kvällen var en skrivning om att kommunala omsorgsboenden behöver ha begrepp om de möjligheter som hushållssprinkleranläggningar (sprinklersystem som kan installeras i enskilda lägenheter och rum, kopplat till det vanliga hushållsvattnet) kan ge för att skydda liv och egendom i kommunala verksamheter. Snacka om teknisk detaljfråga, men säkerhets- och trygghetsfrågor handlar ofta om just detaljer.

Den formellt stora frågan på stadsdelsnämnden var annars tertialrapport 1. Trots välskött administration och kontroll så prognostiserar vi för ett underskott på åtskilliga miljoner inom socialtjänsten. På kort sikt är det problemet administrativt. STORA Stockholms stad beslutar om sin budget utifrån olika prognoser om stadsdelarnas läge och utveckling. Hässelby-Vällingby´s struktur, med bland annat fler invånare som behöver försörjningsstöd, har förändrats snabbare än beräkningsmodellerna hunnit med. Det går att åtgärda ganska lätt och någon enskild person eller verksamhet behöver inte att drabbas. Vi stockholmare ska veta att vi lever i en så välskött stad att det, om det behövs, finns resurser att omfördela!

Att göra något åt att det fortfarande finns ganska stora grupper individer och familjer i Stockholm som under långa perioder är i behov av kommunalt försörjningsstöd är dock den verkliga utmaningen. Där finns ingen "Quick fix". Men att fortsätta underlätta inträdet på arbetsmarknaden och fortsätta göra det lönsamt att arbeta på den reguljära arbetsmarknaden är definitivt en stor del av lösningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar