torsdag 21 juli 2022

Att både bekämpa och förebygga brott - "Konsten att vinna ett kortdistanslopp och ett marathonlopp, samtidigt..."


Bli medlem via nätet: KD.nu/blimedlem

Ska Sverige komma tillrätta med den allvarliga kriminaliteten i samhället så måste vi klara av att hantera både det kortsiktiga ingripande perspektivet och det långsiktiga förebyggande perspektivet samtidigt. Det är mycket som att vi just nu måste vinna ett sprinterlopp mot den akuta allvarliga kriminaliteten. Samtidigt som vi även ska vinna marathonloppet för att kunna stoppa utvecklingen långsiktigt och förebygga att människor hamnar i kriminalitet och att brott sker i framtiden.

Just NU kräver den allvarliga kriminaliteten i Sverige akuta och kraftfulla åtgärder. Och det är bråttom! Det handlar här och nu om "hårdare tag" och en revision av en lång period av ett i avgörande delar felaktigt sätt att hantera och hejda den våldsamma utvecklingen inom kriminaliteten i Sverige. 

Under drygt 10 år har skjutningarna, och även olika former av "sprängattentat", ökat dramatiskt i Sverige. Våld inom och mellan kriminella och kriminella  grupperingar har alltid förekommit. Men det vi sett utvecklas (och utvecklingen är fortsatt negativ) i Sverige saknar internationella relevanta jämförelser. Utvecklingen är fruktansvärd och en skam för vårt land.

"Fenomenet" (om man väljer att kalla det så) började bli synligt på allvar för drygt 10 år sedan. Det vill säga att specifikt i första hand kriminella i Sverige försökte, och successivt under åren allt oftare lyckas, skjuta ihjäl varandra. Med även stora risker för människor, som inte har något att göra med den (inte sällan väldigt triviala) konflikt som ligger bakom.  

I mitt yrkesarbete arbetade jag mycket i de polisinsatser mot den upptrappning vi alltså började se för ett drygt decennium sedan. När man som polis frustrerad såg var utvecklingen då var på väg blir man förstås särskilt arg och bedrövad över att se att problemen förvärrats mycket. I synnerhet att gärningsmännen nu är så många fler, och ofta fortfarande i tonåren.

Den som är lite kriminalpolitiskt nutidshistoriskt intresserad kan titta på ett par (det finns mängder) gamla tidningslänkar från det tidiga 2010-talet:




Förklaringarna kring att just Sverige är "sämst i klassen" avseende skjutningar på öppen gata bland alla jämförbara länder är förstås många. Och vill man tala med just mig om frågan lite mer på djupet är man mycket välkommen att höra av sig. Men, övergripande är det ett faktum att ett svagt straffrättsligt system i vårt land givit förutsättningarna för den situation vi nu befinner oss i. Där rättssamhället (ytterst på grund av olika politiska beslut tagna under en lång period av år) helt enkelt inte fått ingripa kraftfullt, genom i första hand inkapacitering, av kriminella som återkommande grips av polisen och döms även för förhållandevis grova brott. Det är först när någon som kan vara direkt samhällsfarlig blivit minst 21 år och döms för mord som vi på allvar skyddar samhället mot den personen genom långa fängelsestraff. Och då är det så dags... 

I kombination av, på grund av ansvarslös migrations- och integrationspolitik, många (och ökande) antal platser i landet präglade av utanförskap har vi hamnat i den fruktansvärda och oacceptabla situation där vi nu befinner oss. 

En artikel jag skrev tillsammans med kristdemokraterna Christian Carlsson och Erik Slottner 2020 är fortfarande i allt väsentligt minst lika aktuell nu:


I Kristdemokraterna har vi lagt ner mycket energi på ett omfattande och genomarbetat rättspolitiskt program. Ta gärna del av det samlat på vår hemsida:

Bland de akuta förslag vi har vill jag särskilt lyfta kraven om slopade/reviderade "ungdoms- och mängdrabatter" samt avskaffandet av "presumtionen mot fängelsestraff" (brottsbalken 30:4), för de som döms för brott som det i grunden ska följa fängelse på. 

Man ska komma ihåg att i de polisärenden jag bland annat refererar till i de gamla länkarna från 2012 dömdes gripna så småningom för en mängd olika brott kopplade till skjutningarna (även om det generellt tyvärr var svårt att få någon dömd för själva skjutningarna/grova misshandlarna/morden, det var helt enkelt inga som ville vittna och det fanns ingen teknisk bevisning). Men för de brott det handlade om då (olaga hot, olaga vapeninnehav, narkotikabrott mm.), som det dessutom krävdes väldigt omfattande kostsamma polisutredningar för att det skulle kunna väckas åtal om, blev domarna där och då antingen väldigt korta fängelsestraff eller ("allt som oftast") skyddstillsyn eller villkorlig dom för berörda brottslingar...

Jag har tidigare skrivit om mitt deltagande i Advokatsamfundets rättegångsspel i mitt inlägg om "Min Almedalsvecka". Länkar in spelet med efterföljande panelsamtal från Youtube nedan (har man inte över 2 timmar att lägga på att se hela klippet så kan man ju alltid scrolla lite fram och tillbaka...):


Ett tekniskt och uppläggsmässigt mycket väl genomfört spel/samtal av Advokatsamfundet måste jag säga. Även om förstås deras underliggande budskap ("att de genomförda straffskärpningarna för vapenbrott är för hårda") är helt fel. 

Men, det professionella upplägget gjorde att vi som var med fick rimligt utrymme (även om förstås jag gärna hade velat tala om detta flera timmar till där och då...) att vara tydliga med hur vi, utifrån min medverkan inte minst vi Kristdemokrater, ser på frågan. Illegala vapen dödar!


Polisen såväl som ambulans- och räddningstjänstpersonal
och inte minst även socialsekreterare ska ha det samlade
samhällets konkreta stöd. De som begår brott mot dem
ska få  kännbara påföljder!

Poliser och andra yrkesgrupper som utgör samhällets yttersta skydd och stöd ("de för allas vår skull utsedda yrkesarbetande samhällsbärarna") ska mötas av respekt och kunna utföra sitt lagstyrda arbete utan att behöva utsättas för hot och våld.

Den som ändå utsätter exempelvis poliser för hot och våld, eller i övrigt stör och kränker dem i deras arbete ska mötas av straffrättsliga konsekvenser. Därför behöver bland annat brottet "Missfirmelse mot tjänsteman" återinföras.

För att på bästa sätt kunna hantera allvarliga brott och ordningsstörningar i samhället behöver dessutom polisen en breddad beväpning i form av fler icke dödliga vapen. Att elchocksvapen ("elpistoler") nu successivt införs för poliser i yttre tjänst är bra. Men vid stora våldsamma upplopp eller motsvarande så visade inte minst de mycket allvarliga "påskupploppen" nu i år att svensk polis vid behov även behöver ha kontinuerlig tillgång till exempelvis vattenkanoner, distansbatonger ("bean bags") och gummikulor. 

Vi kristdemokrater har varit tidigt ute i denna fråga. Bland annat jag fick uttala mig om detta krav från oss under valrörelsen 2018. Men avseende i synnerhet vattenkanoner är det något vi varit principiellt positiva till även långt innan dess.

Socialt förebyggande arbete är svårt. Det finns dock en metod
som vi verkligen vet är effektiv: Välfungerande trygga familjen 

Brottsutvecklingen av framförallt dödligt våld är alltså akut i Sverige. För att överhuvudtaget kunna stoppa utvecklingen krävs därför även akuta åtgärder, "hårdhandskar". Men för att kunna förebygga och förhindra utvecklingen inför framtiden krävs självklart parallellt med det även bästa möjliga förebyggande åtgärder. 

Man brukar tala om "social brottsprevention", och det är något som är svårt. Tyvärr finns många exempel på saker som gjorts med den bästa av avsikter för att förebygga kriminalitet bland unga som istället fått motsatt effekt. Exempelvis när fritidsgårdar tillåtits bli uppehållsplats för narkotikalangare och något så bevisligen ineffektivt som "legala klotterväggar" (som av någon för mig obegriplig anledning kontinuerligt återkommer i olika sammanhang i  landet, varenda gång man tittar på de åtgärderna på djupet visar det sig att de bidrar till att öka skadegörelse genom klotter i samhället).

Det finns dock en socialt brottsförebyggande åtgärd som vi verkligen vet fungerar, och det är trygga och välfungerande familjer. Vi Kristdemokrater vill stötta alla familjer att kunna bli just trygga och välfungerande. Vinner vi det marathonloppet kommer vi att kunna se förutsättningar för att färre, inte fler, unga hamnar i kriminalitet i framtiden.

----------

Under strecket

Valrörelse pågår! Och även detta blogginlägg är förstås en del av det. För en mångsidig partifunktionär och kandidat som jag kommer inte det dagliga och löpande alltid att hinnas med att bloggas om.

Men, är man intresserad av av vad specifikt jag skickas ut på, medverkar i eller vill lyfta särskilt bland de frågor och krav vi Kristdemokrater driver i valrörelsen så är man alltså väldigt välkommen att följa mig även på sociala medier i övrigt. På min öppna instagramsida, "fredrikwallen1" och på min facebooksida försöker jag lägga ut det mesta. Specifikt avseende stories på instagram har jag gjort en särskild ikon döpt till "Valrörelse 2022" som ger lite uppdateringar. Jag finns (förstås...) även på twitter, "@WallenWallen". Men på twitter är jag inte särskilt aktiv. Däremot ska jag nu under slutet av juli vässa min närvaro på LinkedIn. Så välkomna att ta kontakt med mig även där.

Sedan har jag ju en youtubekanal också. Den kanalen innehåller lite allt möjligt utan tydlig övervikt på partipolitik. Men det är klart, det är ändå valrörelse, om något jag gör eller säger fastnar på film och jag får förfoga över det ska jag i alla fall försöka lägga ut det även på Youtube.

Avslutar därför med ett klipp på min tolkning av "monologernas monolog". Finns ingen politiskt tanke bakom det klippet. Men, tack vare pepp, regi och bra kameravana från mina närmaste, tycker jag fortfarande att det blev betydligt bättre än jag har skådespelartalang till...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar