söndag 23 oktober 2011

Bland löne-, trygghets och omsorgsfrågor.

Två månader kvar av 2011. Det finns så mycket man borde reflektera över, så mycket man borde hinna skriva klart. Nåväl, tiden för mera långsiktiga politiska formuleringar kommer säkert och fram tills dess får man nöja sig med möten, Möten och MÖTEN samt ett och annat blogginlägg......

I veckan som gått var jag på möte med Kommunalarbetarförbundets lokala avdelning för Hässelby-Vällingby på Prisma i Hässelby Gård. I vissa av deras medlemsgrupper ligger lönerna lägre i Hässelby-Vällingby än i Stockholms övriga stadsdelar. Politiskt handlar det sannolikt på kort sikt om att uppmärksamma frågan och sedan bevaka att arbetsmarknadens parter agerar. I princip skulle jag dock vilja se en särskild lönesatsning på de yrkesgrupper anställda av Stockholms stad som tjänar minst. För mig var det dock uppfriskande att vara på ett möte där ett LO-förbund verkligen stod upp för sina medlemmar och inte i första hand var socialdemokrater (närvarande sosse och vänsterpartisters resonemang om att det på något sätt skulle gynna privatekonomin för kommunalanställda om alla verksamheter drevs i kommunal regi och skatten höjdes imponerade inte på någon). Hur man än vänder och vrider på det så har alliansens jobbskatteavdrag lagt mer pengar i kommunalanställdas plånböcker än alla sosseregeringar tillsammans 1994 till 2006! Och, varför kommunalarbetarförbundet stannar inom LO-kollektivet är för mig en gåta nästan lika stor som varför LO-kollektivets medlemmar inte tvingar fram en skilsmässa från socialdemokraterna.

Hursomhelst så är de anställda inom äldre- och handikappomsorgen absolut avgörande för att den verksamheten ska fungera i framtiden. Vi har alla ett ansvar för att se till så de trivs och känner sig uppskattade.

Ett annat möte som vi Kristdemokrater ordnat under hösten var Trygghetsmötet på Allaktivitetshuset i Hässelby, onsdagen den 31 augusti. Under ledning av mig och Carina Franke samt ett särskilt uppskattat besök av polisen Johan från Hässelby-Vällingby närpolisområde, diskuterade cirka 25 mötesdeltagare olika ungdoms- och trygghetsfrågor. En konkret sak som mötet tog ställning för var behovet av aktiva föräldra- och vuxenvandrare i Hässelby. Enligt plan hoppas vi i Kristdemokraternas lokalavdelning bjuda in till en eller ett par vandringar redan innan jul. Men, den verkliga nyckeln till att få en organisation för vandringarna som fungerar över tid är sannolikt att aktivera områdets rektorer och skolornas föräldraföreningar.

                             Carina Franke och jag på Trygghetsmöte i Allaktivitetshuset

Tisdagen den 25 oktober i veckan som kommer ska vi ha sammanträde i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. En tung fråga blir Koppargårdens äldreboende som, bland annat, varit uppmärksammat i media för rapporter och anmälningar om vanvård. Koppargårdsärenden har flera bottnar. För oss i stadsdelsnämnden är det viktigaste i ärendet att se till så inga av våra omsorgstagare far illa. Sedan finns det saker att ta tag i strategiskt. En viktig poäng med att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad är just att man ska kunna byta entreprenör och säga upp avtal när man inte är nöjd.

I sammanhanget, och när man sett hur cyniskt bland annat den lokala oppositionen i stadsdeslnämnden försökt exploatera koppargårdsärendet, så vill jag avsluta med denna "ledarnotis" från dagens Svd:

Stockholmarna gillar Stockholm, Svd 111023

Ibland känns det tungt att vara fritidspolitiker. Men, Alliansen i allmänhet och vi Kristdemokrater i synnerhet behövs i stockholmspolitiken. Inte minst för att oppositionens alternativ vore förödande för stockholmarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar