lördag 21 mars 2020

Samhällspåfrestningar och åtgärder - med anledning av covid19


Just nu behöver vi alla hjälpas åt för att både bekämpa smittspridningen av coronaviruset. Stötta sjukvården och alla samhällsviktiga funktioner, men också hantera och mildra de stora ekonomiska problem som coronapandemin medför. Vi befinner oss i en situation som fyller alla definitioner av kris. Och, tillsammans måste nu samhället, på alla nivåer, hantera den krisen.

Jag har ägnat hela mitt vuxna yrkesliv, och föralldel en hel del av mitt politiska liv också, åt krishantering på olika sätt. Ibland i det stora, men oftast i det lilla (även om det för de enskilda personer det då handlat om inte varit frågan om något "litet").

Det går nog att säga att det finns grunder för krishantering som är ganska generella. Men det har förstås betydelse för hanteringen, och förståelsen av situationen, vilken sorts kris det är.

Om det är något jag vet så är det i alla fall att befinner man sig i olika beslutsfattande funktioner vid kriser så är samordning avgörande. Samt att man gör vad man kan inom det ansvarsområde man har. Att man, i samklang med alla andra som försöker lösa sitt, "gräver där man står".

 För egen del har jag den gångna veckan, i min roll som Färdtjänstnämndens ordförande i Region Stockholm, fått fatta ett ordförandebeslut om att vi i tre månader stoppar samåkningen/samplaneringen vid färdtjänst och sjukresor i Stockholms län. I nuvarande situation behöver risken för smittspridningen minska i alla miljöer och sammanhang!

Saxat från nätet 2020-03-19:

Beslut angående samplanering av färdtjänst och sjukresor

Med anledning av smittspridningen av coronaviruset har Fredrik Wallén (KD), färdtjänstnämndens ordförande, tagit beslut om att stoppa samplaneringen av färdtjänst och sjukresor från och med nu och 3 månader framåt.

SR P4 Stockholm - Färdtjänsten stoppar all samåkning

Fredrik Wallén

Färdtjänsten kallas även för "särskild kollektivtrafik" (även om ett gällande internationellt begrepp som vi successivt etablerar är "särskilda persontransporter"). Drygt 70 000 tillståndsinnehavare för färdtjänst har vi i Region Stockholm. En i sitt sammanhang väldigt stor verksamhet. Den är dock liten om vi jämför med regionens fina "allmänna kollektivtrafik. All vår spår- hjul- och sjöbundna kollektivtrafik hanterar normalt cirka 900 000 passagerare om dagen. Även om resandet nu minskar i såväl särskild som allmän kollektivtrafik, så är den allmänna kollektivtrafiken en livsnerv för hela regionen. Region Stockholm arbetar mycket intensivt för att de som verkligen behöver resa även under nuvarande situation ska kunna göra det. Vårdanställda, brandmän och poliser samt alla andra yrkesarbetande som är friska men inte kan arbeta hemifrån måste tryggt och säkert kunna ta sig till och från jobbet. För alla oss som som i olika sammanhang för närvarande behöver resa med den allmänna kollektivtrafiken i Region Stockholm är det viktigt att känna till följande:
  • Res när du är helt frisk och symptomfri,
  • stanna hemma när du är sjuk,
  • sprid ut er i bussen, tåget och båten,
  • gå på bussen genom bakdörrarna,
  • tvätta händerna ofta.
Håll dig uppdaterad här: Corona - Information från SL

Tillsvidare har nu vi politiker, myndigheter, näringsliv, organisationer men också var och en av oss, som enskild person, ett särskilt ansvar för att motverka coronasmittans verkningar på samhället.

Som enskilda personer är det viktigt att vi håller oss uppdaterade och hjälper varandra. Just nu behöver vi varandra särskilt mycket. Alla människor kan bli sjuka. Vi är sårbara på olika sätt. Därför behöver vi nu hjälpa och stötta varandra. Finnas där för den som är sjuk och inte kan gå ut.

Man kan alltid hjälpa anhöriga och vänner som sitter i "hemkarantän" att handla. Om man själv inte känner sig fullt frisk, ska man undvika fysiskt kontakt. Men via telefon, vidoesamtal, chatt och sociala medier kan man hjälpa andra att hålla modet och livsgnistan uppe. Alla kan göra något för någon. Det kräver dock att vi följer bekräftad information från myndigheter och håller oss uppdaterade:

Region Stockholm


Näringslivet behöver vårt stöd!

Även som enskilda personer behöver vi hjälpas åt för att stötta näringslivet, i synnerhet småföretagen, för att ta sig igenom de ekonomiska påfrestningar den pågående pandemin innebär för ekonomi och arbetsmarknad. Stöd ditt lokala näringsliv! Kom exempelvis ihåg att det nu är särskilt lämpligt att ta "hämtmat" från den lokala restaurangen.



---------------
Under strecket:

Bland annat vi som är aktiva inom partipolitiken ställer nu in mängder av planerade aktiviteter som skulle inneburit fysiska möten. Detsamma sker även inom alla andra delar av den viktiga delen i civilsamhället som utgörs av det ideella föreningslivet.

Att det blir så är nödvändigt i nuvarande situation. 

Men tillsvidare finns det många andra sätt att aktivera sig, och kanske på samma gång bidra till att hålla sig själv och andra uppdaterade på hur vi tillsammans hanterar situationen just nu på bästa sätt. Även här har vi telefonen, videokonferensen, chatten och överhuvudtaget de sociala medierna att använda oss av.

Med specifikt hatten som partiavdelningsordförande för Kristdemokraterna i Järva-Västerort i nordvästra Stockholm på, samordnar jag bland annat tillsvidare att vi försöker kompensera våra inställda möten och sammankomster genom hög aktivitet på sociala medier. Vill man se hur just vi gör är man välkommen att följa Instagramsidan,"kd_jarvavastetort_stockholm" samt facebooksidan "Kristdemokraterna Järva-Västerort Stockholm".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar