torsdag 23 augusti 2012

Välkomna till förorten myndigheter och förvaltningar!

Vår kristdemokratiske Civil- och bostadsminister Stefan Attefall blåste under onsdagen den 22 augusti liv i den gamla självklarheten att en mängd statliga myndigheter med orimligt dyra lokalkostnader i Stockhoms citykärna borde skaffa nya och MYCKET billigare lokaler i Stockholms förorter eller kranskommuner.

Statens lokalkostnader rusar, 120822 SvD

Idén är lika rätt nu som någonsin förr och i teorin krävs inte många rader från regeringen i nästkommande regleringsbrev för att man skulle kunna se fram emot en och annan myndighet i, exempelvis, Vällingby centrum eller Vinsta industriområde.

Visar regeringen vägen så skulle säkert förutsättningarna öka för att även få ut en del av huvudstadens centrala kommunala förvaltningar till ändamålsenliga men billigare lokaler i förorterna. Bland annat jag har drivit den frågan kommunalt sedan 1998! (och jag gör inte anspråk på att ha varit först).

Myndigheter behöver förstås inte överhuvudtaget ligga just i stockholmsområdet. Men, om jag koncentrerar mig på myndighetsflyttar till lokaler inom 08-området så skulle det sannolikt bli riktiga lyft för olika ytterstadscentrum och dessutom verka integrationsfrämjande!

Några avgörande generella argument för myndigheter och förvaltningar att ha sina lokaler just i Stockholms innerstad finns förstås inte. Det handlar om tradition, prestige och bekvämlighet!

Välkomna till förorten!

(och det gäller i övrigt även stora delar av regeringens egna departement)

Och, stay toned...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar