![]() |
Klubbade igenom årets sista beslut i Region Stockholms Färdtjänstnämnd den 16 december |
Det här är i huvudsak min politiska blogg. I den ska jag, som Kristdemokratisk politiker, så ofta som möjligt skriva om vad jag gör, tycker och tänker i mitt politiska arbete. Andra inlägg om vad jag upplever/gör samt tycker/tänker från mitt i övrigt aktiva förenings- och privatliv kan också förekomma...
måndag 28 december 2020
Mellandagsfunderingar, år 2020.
onsdag 2 december 2020
Full fart resten av året och in mot år 2021. Håll i och håll ut!
De flesta sammanträden och övriga möten fortsätter förstås vara digitala året ut, och sannolikt även efteråt. Bland annat fullmäktiges sammanträden här i Region Stockholm |
November och december är även detta mycket speciella år 2020, fyllda av budgetfullmäktigesammanträden i regioner och kommuner i hela vårt land. Vi i Region Stockholms fullmäktige genomförde vårt budgetsammanträde digitalt och på en dag. Tisdagen den 17 november beslutade vi om nästa års 113 miljarder omfattande budget för regionens verksamheter i Stockholms län.
Under rubriken "En stark region i en osäker tid" är det en hållbar och stram budget vi har beslutat om. De utökningar och uppräkningar vi i den blå-gröna majoritetskoalitionen även i denna svåra tid fixat att finansiera tillfaller våra avgörande huvudansvar, sjukvården och kollektivtrafiken.
Färdtjänsten fortsätter fungera – även under den ökande smittan
Precis som i den allmänna kollektivtrafiken, så har vi sett en stor minskning av antal resande i färdtjänsten under pandemin. Långsamt men tydligt började resandet öka igen under början på hösten. Men nu ser vi en skarp och tydlig minskning på nytt. Samtidigt innebär det fortfarande cirka 4500-5500 dagliga färdtjänst- och sjukresor med taxi- eller specialfordon här i Region Stockholm även under pandemin (i vad vi betraktar som ”normalläge” är motsvarande siffra 11000-12000!).
De resor som utförs fungerar bra. Vi har under året (i stor utsträckning förstås beroende på att tillgången på bilar för de resor som de facto måste utföras varit så god) haft höga kvalitetssiffror för verksamheten. Ofta över 95% avseende tidspassning och de högsta siffrorna avseende nöjdhet och trygghet sedan vi började mäta.
År 2021 handlar det om att fortsätta säkra tillgången på fordon för våra transporter fortsättningsvis under pandemin, men även efteråt. I Färdtjänstnämnden planerar vi innan årsskiftet besluta om förlängning av våra särskilda ekonomiska stödåtgärder för våra upphandlade specialfordonsåkerier och vår beställningscentral. Vi avser också förlänga stoppet av samplanering av flera passagerare tillsammans vid färdtjänst- och sjukresor. Vi införde det stoppet i mars i år, och har redan förlängt det flera gånger. Vi arbetar också hela tiden vidare med att utveckla vårt kvalitetsarbete. Med fast inriktning på "En färdtjänst som ska gå i tid, i övrigt hålla en god kvalitét, vara ekonomiskt hållbar och inte kunna missbrukas".
Taxibilar som finns tillgängliga nu när färdtjänstresorna (och i ännu större omfattning, privat- och affärsresorna) minskat har kunnat användas för att på olika sätt stötta sjukvården. Framförallt avseende leveranser av hemtester för covid, där nu över 300 000 tester hämtats och lämnats av förare som annars hade kört färdtjänst. Den särskilda persontransportverksamhet, med särskilt anpassade fordon och specialutbildade chaufförer, för transport av covidsmittade patienter kunde avvecklas under sommaren när smittan minskade. Men nu, i skuggan av ökande smitta, har vi återupptagit den.
I månadsskiftet november-december intervjuades jag av taltidningen Läns- och Riksnytt om planerna för färdtjänsten 2021
![]() |
Länk till Läns- och Riksnytt, "Planer för färdtjänsten 2021 |
söndag 8 november 2020
Biden blir nästa president i USA. "Gratulationer, förhoppningar och funderingar vid sidan om".
![]() |
Hallå världen! Joe Biden har vunnit det amerikanska presidentvalet |
Förhoppningsvis går nu USA in i en tid av försoning och nationellt enande. Det är särskilt viktigt när de två senaste amerikanska presidentvalen delat upp landet i två stycken väljarhalvor där åtminstone de som hörts högst från respektive halva givit uttryck för en stor oresonlighet mot sina politiska motståndare.
Det är det amerikanska folket som väljer sin president. Och själv brukar jag trycka på att oavsett vem som är president så är det viktigt för oss i Sverige att måna om bästa möjliga kontakter och relationer med USA. Ett land som är så betydelsefullt, och som världen (kanske i synnerhet vi här uppe i vårt lilla hörn) har så mycket att tacka för.
Nu är tiden att gratulera Joe Biden till segern. Önska honom lycka till med att minska den destruktiva inrikespolitiska splittringen på hans hemmaplan. Samt uttrycka sina förhoppningar om att hans administration även, bland annat, ska förbättra det handels- och miljöpolitiska samarbetet med oss, och övriga EU. Samt stora delar av världen i övrigt.
Lite vid sidan om hoppas jag nu vi även kommer att få se en återgång till en tid då amerikansk politisk debatt innehöll så många saker som utvecklade den samlade förmågan att kommunicera politik. Bra, tydliga och värdiga debatter samt god politiskt kommunikation är så mycket mer än enbart hyfs och stil. Det är också något som präglar samhällen med demokrati, yttrandefrihet och stabilitet.
Jag hoppas vi i kommande amerikanska presidentval får se debatter som åtminstone spelar i samma division som de som exempelvis jag inspirerades av redan som tonåring på 1980-talet. Där har vi inget att hämta från de två senaste amerikanska presidentvalen tycker jag.
Som sagt, "lite vid sidan om". Men, hur i fridens namn har den politiska debattförmågan på absolut toppnivå kunnat utvecklas bakåt och bli så mycket sämre sedan The Great Communicator? Jag vill kunna se nutida debatter mellan amerikanska presidentkandidater utan att behöva skämskudde! Och fortsätter tillsvidare ha samma absoluta favorit bland de amerikanska presidenter jag upplevt hittills under min egen livstid.
Av hur många skäl som helst är det värt att lägga 9 minuter på att se och lyssna när politisk retorik är som bäst. Jag tycker också budskapen från denne republikanske president (som började sin politiska karriär som demokrat) i allt väsentligt fortfarande är klockrena. De är nu mellan 32 och 40 år gamla...
Som sagt, det förtar inte att det nu är tiden för att gratulera Joe Biden till valsegern, önska honom lycka till och uttrycka sina förhoppningar om att hans administration sköter sig. Såväl in- som utrikespolitiskt. Men, jag har skrivit det förut, och det tåls att skrivas igen:
"Allt var inte bättre på 1980-talet. Långt därifrån! Men, vissa saker var verkligen bättre på 80-talet. Musiken, serietidningarna, tonåringarna och presidenten av Amerikas förenta stater!"
Ronald Reagan imponerar i praktiskt taget varje framträdande, så ge honom gärna 8 minuter till. Det är värt det. Jag lovar!
söndag 11 oktober 2020
Vårt budgetförslag för för Region Stockholm år 2021 presenterat
![]() |
Fredrik Wallén (KD), Ordförande Färdtjänstnämnden |
Partifullmäktige för oss Kristdemokrater
måndag 21 september 2020
Intensivt budgetarbete, nuläge och beredskapstänknade
![]() |
Fredrik Wallén i Läns- och riksnytt i september 2020 |
Den
pågående pandemin har på så många sätt satt fokus på vikten av ett robust
samhälle. Ett samhälle med ett starkt totalförsvar! Även avseende
nationellt förberedda rutiner för administrativa och ekonomiska tillfälliga
särlösningar vid krissituationer. Lika mycket som en lärdom av den nu pågående
krisen bör vara vikten av i förväg genomtänkta system för lagerhållning,
provtagning och övningar i förväg för att snabbt kunna höja smittskyddet för
riskgrupper, så krävs färdiga nationella regler för att tillfälligt anpassa
exempelvis förmånsbeskattning, trängselskatt för färdtjänst- och sjukresefordon
samt direktupphandlingsbegränsningar under en pågående exceptionell
samhällspåfrestning. För oss som politiskt ansvarar för olika slags i huvudsak
samhällsfinansierade rättighetslagstiftningar, i mitt fall alltså färdtjänsten i
Region Stockholm, illustrerar den pågående pandemin att man måste försöka vara
förberedd på allt.
När exempelvis jag, som ordförande i region Stockholms färdtjänstnämnd redan 2019 lyfte frågan, och vi i färdtjänstnämnden sedan fick regionfullmäktiges formella uppdrag, att särskilt
totalförsvarsplanera vår verksamhet hade vi själva resonerat i perspektivet av
hur vi skulle kunna sköta vår verksamhet, framförallt nödvändiga sjukresor,
även vid ett presumtivt krig. Hur skulle vi kunna säkra ett tillräckligt antal
”krigsplacerade” chaufförer för vår verksamhet? Hur skulle en
prioriteringsordning se ut, där de lagstadgade särskilda persontransporter vi
ansvarar för skulle behöva viktas mot exempelvis andra för rikets försvar
nödvändiga transporter?
Den pågående pandemin visar tydligt att allvarliga kriser kan se helt olika ut.
I nuläget har det exempelvis för oss i färdtjänstnämnden i Region Stockholm handlat mycket om hur vi ska kunna använda våra resurser och de avtal vi har med framförallt
taxinäringen för att stötta sjukvården och samhället i övrigt under en period
där resandet i vår ordinarie verksamhet kraftigt minskar. Men behovet av specifika smittsäkra resor
och transporter i andra samhällsviktiga verksamheter ökar. Vid en kris som den
pågående ska vi som ansvariga exempelvis inte formellt behöva invänta riksdags-
eller regeringsingripanden för att sjukvårdspersonal som vi vill transportera
in till sina arbeten med taxi ska slippa riskera personliga
”förmånsbeskattningssmällar”. Överhuvudtaget behöver svenska, i ett normalläge
aldrig så genomtänkta, skatteregler alltså med lätthet tillfälligt kunna sättas
på paus under pågående allvarliga samhällskriser.
Vi befinner oss just nu i en internationell krissituation, när vi genomlevt den
kommer många tuffa lärdomar att behöva dras. Men, vissa krisförberedelser
hävdar jag är generella! Bland dessa ingår alltså förberedda system för att
tillfälligt och behovsstyrt samt snabbt kunna anpassa diverse administrativa
regelverk till vad samhället behöver under krisen. Det är rutiner regeringen
borde ha säkerställt och finansierat redan tidigare. Det är något som nu inte
får missas av landets nationella ledning igen. Varken nu under den pågående
krisen eller efteråt.
![]() |
Från Almedalsveckan 2019, i anslutning till artikeln "Färdtjänsten måste bemannas även i kris" |
lördag 5 september 2020
Den politiska hösten 2020 har inletts!
![]() |
Ute som inne, alltid läge för kaffe... |
Den politiska höstterminen 2020 har nu startat på allvar. Inte minst i den mycket omfattande regionpolitiken här i Region Stockholm. I den nämnd där jag är ordförande, Färdtjänstnämnden, hade vi vårt första höstsammanträde redan den 19 augusti. Efter det har jag hunnit medverka även vid höstens premiärmöten i regionens Trafiknämnd respektive Tillväxt- och regionplanenämnd. Den 1 september hade vi ett extra regionfullmäktigesammanträde, som enbart behandlade interpellationer. I regionfullmäktige möts vi igen redan den 15 september, för höstens första ordinarie sammanträde. Parallellt med de formella sammanträden som sker, och de löpande politiska beslut som behöver tas, pågår förstås ett väldigt intensivt arbete med att förbereda nästa års budget här i regionen. Detta mycket speciella år 2020... Budgeten är planerad att behandlas i fullmäktige den 17-18 november.
Specifikt inom mitt huvudsakliga ansvarsområde, Färdtjänstnämnden med ansvar för Region Stockholms särskilda persontransporter, händer och sker det förstås bra viktiga saker kontinuerligt. Inom ett par veckor har vi nämndsammanträde igen, och innan dess kan jag förhoppningsvis fått utrymme att berätta en del om hur vi ser på framförallt resten av detta år.
Fredagen den 4 september hade jag förmånen att gästa Regionstyrelsens samverkansråd med organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning och berätta om läget i färdtjänsten. Generellt kan man säga att specifikt de särskilda persontransporterna i Region Stockholm fungerat och fortsätter fungera stabilt under pandemin. Så, i väntan på riktigt "höstaktuella" uppdateringar i media, från fullmäktiges debatter eller på andra sätt så vill jag gärna på nytt dela denna intervju med mig från taltidningen Läns- och riksnytt i somras. Den ger för närvarande fortfarande en tillräckligt aktuell bild av läget. Sommarintervju med Färdtjänstnämndens ordförande.
Jag vill också gärna dela detta inslag från just Läns- och riksnytt som handlar om den nationella smittskyddsutbildning, Ökad kunskap om smitta , som Svenska taxiförbundet samordnat för taxiförare. Som ordförande i Färdtjänstnämnden är jag förstås särskilt mån om att alla förare tar del av denna webbutbildning, och följer de råd och rekommendationer som ges vid den
![]() |
Fredrik Wallén på Regionstyrelsens samverkansråd |
-----------
Utöver regionpolitiken på både kort och lång sikt händer det ju mycket annat också. Hoppas hinna återkomma om lite allt möjligt i närtid specifikt här på bloggen. Passar dock på att även här särskilt dela den debattartikel som jag skrev tillsammans med mina partivänner Erik Slottner och Christian Carlsson den 18 augusti (tag gärna del av den även med det efterföljande replikskiftet) Otryggheten och den accelererande grova kriminaliteten i Sverige är en enormt allvarlig och viktig fråga. Som både jag och andra lär återkomma till ofta framöver.
Unga kriminella måste kunna sättas i fängelse
Samlat arbetar vi i Kristdemokraterna mycket intensivt med denna viktiga fråga tillsvidare. Nu första veckan i september inte minst genom att nationellt släppa ett särskilt PM med skarpa idéer och förslag, Operation rättvisa. Tag gärna del av det.
---------
Fortsättning följer ("stay toned", som jag brukade skriva i bloggens barndom...)
tisdag 14 juli 2020
Hjärtliga gratulationer till Kronprinsessan Victoria
Idag gratulerar vi Kronprinsessan Victoria på födelsedagen!
Kungahusets hemsida
Leve Kronprinsessan och den svenska konstitutionella monarkin!
Det här är i första hand Kronprinsessans dag. Men, det är också ett tillfälle att påminna om glädjen och fördelarna med den svenska monarkin. Ett statsskick som håller ihop samhället! Som kan förena alla och är hållbart över tid. En institution vars bevarande inte minst vilar på ett stort folkligt stöd.
söndag 5 juli 2020
Regionalpolitiskt sommararbete - Stockholm
Men, det finns en del smått och gott att göra löpande över sommaren. Behövs det är vi förstås beredda på extra möten, inte minst på nämndnivå (men prognosen nu är att det inte kommer att behövas under juli i alla fall).
Inom mitt regionpolitiska huvudansvarsområde, färdtjänsten ("de särskilda persontransporterna") hade vi en aktiv terminsfinal, efter en vår med många direkta och indirekta åtaganden för att göra vår del i att bekämpa coronapandemin.
Jag kan jag tipsa om den utförliga sommarintervjun med mig (från den 15 juni) i taltidningen läns och riksnytt:
Vi gruppledare i den blå-gröna majoriteten här i Region Stockholms Färdtjänstnämnd skrev också en debattartikel i StockholmDirekt den 24 juni. Om vikten av en fungerande taxinäring för vår verksamhet, och en del om vårt arbete hittills i år:
Slutligen så hoppas jag alla får en trevlig sommar detta mycket särskilda år 2020.
När det handlar om att bekämpa smittan är det fortsatt viktigt att, i alla de roller man har i livet (privat, som i olika slags yrkesroller och officiella roller) gör sitt bästa och följer de direktiv Folkhälsomyndigheten ger.
Samtidigt kommer samhällssituationen vi befinner oss i att pågå länge än Så en, med alla aktuella smittskyddsåtgärder, parallell utvärdering av Sveriges pandemihantering, kritisk granskning samt konstruktiv samhällsdebatt är både naturlig och viktig. Men, viktigast för mig är i alla fall att "fortsätta gräva där man står" och göra så gott man kan i det akuta arbetet.
Håll i, håll ut och håll avstånd!
Smittskydd Stockholm - frågor/svar om Covid 19
Folkhälsomyndigheten - Covid19
måndag 8 juni 2020
Håll i, håll ut, håll avstånd och följ gällande smittskyddsdirektiv för folksamlingar!
Sommaren är här nu, och klaffar allt ska jag åtminstone fram till den 23 juni och bland annat vårt sommaravslutande fullmäktigesammanträde här i Region Stockholm, hinna med ytterligare ett par- tre uppdateringar specifikt här på bloggen.
Det finns mycket att berätta avseende vårens och försommarens arbete här i Region Stockholm, inte minst inom verksamheten särskilda persontransporter, "färdtjänst- och sjukresor", som jag ansvarar särskilt för. Men också mycket annat. Både från regionpolitiken, den övriga politiken och livet i stort.
Så här veckan efter nationaldagshelgen vill jag dock även här på bloggen publicera det inlägg jag gjorde på facebook torsdagen den 4 juni. Efter den urartade demonstrationen i centrala Stockholm onsdagen den 3 juni. Framförallt var det en demonstration som på ett nästan overkligt överdrivet sätt sätt bröt mot gällande smittskyddsdirektiv på att inte fler än 50 personer ska samlas samtidigt vid allmänna sammankomster.
Jag kan lägga ut texten rätt mycket kring allmänna sammankomster, oftast i form av "demonstrationer", jag upplevt genom åren. Men, det som skedde i Stockholm i onsdags gjorde mig både arg och ledsen ur ett nytt perspektiv. Efter alla reaktioner på det inträffade trodde jag dock (eller hoppades i alla fall) att det var en engångsföreteelse. Ett tillfälligt feltänkt under en vår där alla organisationer och intressegrupper tidigare förstått och accepterat betydelsen av att minska smittspridningen. Följt ansvariga myndigheters direktiv och ställt in alla demonstrationer och motsvarande sammankomster överallt i hela landet. Tyvärr så upprepades samma dåliga omdöme i såväl Malmö som Göteborg under helgen.
Så bland annat min kommentar om varför det inträffade är så oacceptabelt och vad det kan få för konsekvenser är tyvärr precis lika aktuell denna vecka som förra. Inläggets budskap tycker jag tillsvidare går att applicera i allt väsentligt på motsvarande händelser. Oavsett var de sker.
![]() |
Jag vid Sergels Torg den 4 juni 2020 |
Inlägg, först publicerat på Fredrik Wallén facebooksida, torsdag 2020-06-04:
Onsdagens (3/6-2020) urartade demonstration i Stockholms city är ett fundamentalt och oacceptabelt misslyckande för upprätthållandet av våra restriktioner om folksamlingar för att hindra smittspridning. Nationella restriktioner som införts för att rädda liv!torsdag 7 maj 2020
Stopp av förmånsbeskattning i kristider - och annat politiskt arbete för stunden
![]() |
Fredrik Wallén (KD), Region Stockholm |
Stoppad förmånsbeskattning kan krävas vid krissituationer,
Regeringens förslag (2020-05-05) är för smalt och svagt!
Region Stockholm har exempelvis praktiskt god kapacitet och avtal för att ordna taxiresor av berörda vårdanställda till och från arbetet under den pågående pandemin. Under kriser som den pågående måste dock staten då ha riggat sina regelverk så den sortens livsviktiga resor självfallet inte ska ses som skattepliktiga förmåner för de vårdanställda som behöver ta sig till jobbet för att rädda liv under pågående kris. Överhuvudtaget behöver svenska, i ett normalläge aldrig så genomtänkta, skatteregler med lätthet tillfälligt kunna sättas på paus under pågående allvarliga samhällskriser.
![]() |
Annonsen för mitt genomförda webbinarium |
Avslutningsvis
tisdag 21 april 2020
Fortsatt regionpolitiskt arbete, för att stödja och hjälpa under coronapandemin!
![]() |
Fredrik Wallén på distansmöte med ljud och bild... |
För oss som ansvarar för regionpolitik börjar och slutar förstås dagarna med att på bästa sätt se till att vår sjukvård fungerar och kan möta den pågående krisen. Men, alla verksamhetsområden (och det gäller förstås hela samhället) växelverkar på olika sätt.
Så för mig, som ju i första hand är ordförande för Färdtjänstnämnden här i Region Stockholm samt sedan i andra hand primärt sysslar med trafik-, tillväxt- och regionplaneringsfrågor, handlar det om att vara så tillgänglig, lyhörd, initiativrik och beslutsmässig som det bara går.
Inom färdtjänstnämnden upphandlar och förvaltar vi exempelvis alla avtal regionen har med taxinäringen. Primärt för färdtjänst- och sjukreseverksamheten (men även för regionens alla tjänsteresor). En verksamhet som alltså för närvarande gått ner med cirka 60% i omfattning. Men i normalläget handlar om cirka 11 000 taxiresor, om dagen!
Under den pågående krishanteringen används färdtjänstverksamhetens resurser och kompetens löpande för att lösa olika uppdrag från Stockholms regionala särskilda sjukvårdsledning. Generellt för att ordna krisrelaterade tillkommande behov av särskilda persontransporter med taxi.
Som en led i att skydda riskgrupper från smitta så har exempelvis färdtjänstverksamheten nu ordnat en möjlighet för att vårdgivarna att beställa sjukresor för patienter enbart utifrån att patienten har en biologisk ålder på över 70 år. I ett normalläge så är det om patienten är i kondition att kunna resa med allmän kollektivtrafik som avgör om vårdgivaren ska besluta om sjukresa i taxi eller inte. Nu under krisen gäller att patienter som är 70 år eller äldre som behöver söka vård och behandling har rätt till sjukresor i Region Stockholm. Även om personen i vanliga fall kan resa med den vanliga kollektivtrafiken. Allt för att så långt som möjligt förebygga att personer i riskgruppsålder riskerar att utsättas för smitta.
I sammanhanget är det bra att känna till att alla taxibilar som utför färdtjänst- eller sjukresor ska vidta ett antal särskilda smittskyddsåtgärder. Chaufförerna ska absolut inte arbeta om de känner sig sjuka, tvätta händerna, hålla bilen särskilt ren, undvika onödig fysisk kontakt o.s.v. Redan den 18 mars beslutade jag som nämndordförande dessutom att färdtjänst- och sjukresor tillsvidare inte samplaneras inom Region Stockholm. De vill säga ingen samåkning mellan flera färdtjänstresenärer bokas tillsvidare. Dessutom uppmanas passageraren att, om det inte är omöjligt för passageraren, sitta i baksätet.
Avslutningsvis så rekommenderar jag denna intervju från den 17 april med den tidigare svenske statsepidemiologen professor Johan Giesecke. Har ni inte sett den än så är det en mycket väl investerad halvtimme:
-----------
Under strecket
Tan, Fredrik och hans Matrix... ;-) |
Oaktat det, var det lite kul. I synnerhet som jag inte tänkt på det förut. Men däremot brukar hålla långa cineastiska utläggningar om bilens modellnamn. För den som orkar höra på (eller inte hinner undan när jag börjar...).
söndag 5 april 2020
Fortsatta samhällspåfrestningar, men också åtgärder och hårt arbete i hela samhället mot covid-19
![]() |
Fredrik Wallén |
Avslutningsvis
En sak jag lärt mig genom åren avseende krishantering är vikten av att hela tiden försöka ha ett trestegstänknade i allt du beslutar. Det vill säga: Vad händer nu direkt när jag beslutar det här? Vad får det för konsekvenser? och Vad kommer att hända sedan?
Jag känner igen det krishanteringstänket hos bland annat Tegnell när han talar mycket om att vi bör genomföra åtgärder som vi har ett objektivt underlag att tro kommer att ha positiva effekter (i nuläget, och här), inte vidta åtgärder som kan antas göra mer skada än nytta samt ha med i beräkningen att denna kris kan bli långvarig. De åtgärder vi genomför kan behöva vara hållbara över lång tid.
onsdag 1 april 2020
Trafikstöd till rullstolstaxi under coronapandemin
![]() |
Fredrik Wallén (KD), Ordförande Färdtjänstnämnden i Region Stockholm |