söndag 13 januari 2019

Politik handlar om att få rätt saker gjorda!


Parallellt med att det nu (väldigt sent på kvällen den 13/1-2019) gått 126 dagar sedan valet 2018, utan att Sverige fått en regering, så är det generellt full fart och i någon mån, "business as usual" i den lokala och regionala politiken. För mig, som ju primärt är politiker i Region Stockholm, som Stockholms läns landsting bytte namn till vid årsskiftet, känns det inte sällan lite paradoxalt.

I Region Stockholm har vi formerat en koalition som har majoritet i fullmäktige, antagit en budget i god parlamentarisk ordning och påbörjat ett nytt verksamhetsår. Nu handlar det om att få rätt säker gjorda inom ramen för allt detta!

För mig personligen blev det lite av en rivstart på det regionpolitiska året 2019. Färdtjänstnämnden i Region Stockholm, där jag är ordförande, fanns inte den föregående mandatperioden. Så det har inledningsvis blivit lite extra arbete avseende så jordnära (men viktiga) saker som att ordna delegationsbeslut till förvaltningen, ta fram och förankra sammanträdes- och utbildningsdatum, implementera rutiner för avstämningar med förvaltningen inför kommande tjänsteutlåtanden mm. En kul stilpoäng med allt det jobbet är att det var jag som fick förmånen att klubba igenom nya Region Stockholms första politiska nämndbeslut! Vi behövde nämligen ha en kort "formailanämnd" redan den 4 januari...

Om mitt fortsatta nämndordförandearbete (och övriga regionpolitiska engagemang) kommer det mera kontinuerligt framöver. Här på bloggen, och i andra kanaler.

Annars är ju det politiska ämnet för dagen (och de kommande dagarna) överenskommelsen mellan S, MP, C och L att, med ett förutsatt minst indirekt stöd av V, släppa fram Stefan Löfven som statminister vid riksdagens omröstning nu på onsdag den 16 januari.

Inget är klart förrän det är klart. Och även om Stefan Löfven tolereras som statminister av en riksdagsmajoritet den kommande veckan så kommer den regeringen han bildar att ha ett mycket fragilt och spretigt underlag. Oavsett hur veckans statsministeromröstning går, så står vi alltså inför risken för återkommande regeringskriser och en kontinuerlig kvarstående möjlighet till extraval.

Det finns flera dimensioner kring hur man ska se på extravalsmöjligheten. I praktiken är det både dyrt för skattebetalarna och långtifrån någon garanti för att lösa de parlamenteriska låsningar vi haft i riksdagen redan sedan förra valet, år 2014.

Men i princip tycker jag det är viktigt att man i en sund demokrati inte ser på extraval som någon slags "katastrof". Möjligheten till extraval är tvärtom en viktig säkerhetsfunktion för att säkerställa den folkliga förankringen i riksdagen och hela vårt demokratiska system.

Minnet är dessutom inte sällan för kort i politiken. Efter valet 2014 fanns datum satt för ett extra val. Den 22 mars 2015 var det tänkt att ske, och inledningsvis var den allmänna uppfattningen att det verkligen skulle genomföras! Under alla de förberedelser som faktiskt hann dras igång för en "extravalsrörelse" bloggade jag så här, "Full fart mot extraval! ".

Nu blev det decemberöverenskommelse istället. Det enda jag orkar skriva om den är att jag är stolt över ha varit med om att hösten 2015 rösta bort den på Kristdemokraternas riksting.

Hursomhelst, den svenska nationella politikens historia är glasklar. Det enda sättet att hålla Socialdemokraterna borta från makten i Rosenbad är att de borgerliga partierna håller ihop.

Alla de förslag från C och L som nu ligger på det röd-gröna regeringsalternativets bord, hade vi kunnat genomföra inom Alliansen, och mycket mer därtill. Vi Kristdemokrater samt Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna gick förra året till val på att avsätta Stefan Löfven och tillsätta Ulf Kristersson som statsminister. Vill man ha borgerlig politik är det säkrare att ha en borgerlig statsminister! 


Utfallet nationellt på kort sikt vet vi alltså inte slutligt förrän under den kommande veckan. Som Kristdemokrat specifikt i Region Stockholm får man nu fortsätta gräva där man står för att i god samverkan inom en blågrön regional koalition förvalta och utveckla samt, inom koalitionens överenskomna ramar, sätta sin prägel på den politik vi har att genomföra här.

Som skrivet ovan, "Politik handlar om att få rätt saker gjorda". Här och nu finns bland annat i Region Stockholm stabila förutsättningar för det! 

Nationellt ställer jag som Kristdemokrat in mig på att vara en del av en rakryggad och konsekvent opposition. Och, parallellt med det så räds i alla fall inte jag kommande möjliga regeringskriser eller extra riksdagsval...

Jag vill dessutom passa på att uppmana alla som känner ilska och besvikelse över politiken i Sverige för närvarande att själva bli politiskt aktiva. Bryt inte ihop utan engagera er! Ni är varmt välkomna till oss i Kristdemokraterna. Det kommer nya och bättre dagar än de vi nationellt upplever just nu. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar