Kofi Annan *1938 +2018
För drygt 20 år sedan (det kan ha varit vid ungefär den här tiden sommaren/sensommaren 1997) tillbringande jag och en arbetskamrat en natt utanför Haga slott i Solna, för att vakta den då ganska nytillträdde generalsekreteraren Kofi Annan.
Haga slott var på den tiden ett ganska underutnyttjat statligt representationsslott. Men då och då brukade det bland annat få tjänstgöra som tillfälligt residens för utländska dignitärer som besökte Stockholmsområdet. I synnerhet FNs generalsekreterare.
Vi stod precis utanför huvudentrén till slottet. Så mitt ”jag mötte Lassie moment” med denne värdige man var när han, på väg in, stannade till i 15 sekunder för några vänliga ord med oss två som stod för den ”stationerade yttre bevakningen”.
Jag vill minnas att han sa tack för att vi var där, något om att det i alla fall var ett behagligt väder samt hälsade god natt (det sista på svenska).
Jag minns också att natten blev lugn, men långsam, och att vi två som stod där bland annat reflekterade över att den del i bevakningskedjan som synlig uniformerad polis skulle stå för nu helt och hållet anförtrotts oss två. Något år innan (när Kofi Annans företrädare besökte Sverige och också bodde på Haga) hade bevakningen varit STOR och bland annat innefattat tillfälligt stängsel, kontinuerligt patrullerande hundförare samt ett antal uniformerade dubbelpatruller. Sådana skillnader i omfattning av insats brukade kunna ha såväl väldigt logiska som helt slumpmässiga förklaringar även på 1990-talet...
Hursomhelst satte den där natten för mig bilden av Kofi Annan som en stramt vänlig, nyfiken, kunnig och framförallt mycket värdig auktoritet inom den internationella diplomatin. Lite grann som man verkligen vill att en internationell toppdiplomat ska vara.
Det finns mycket att säga om FN-systemet. Personligen tycker jag att i synnerhet den svenska mediabevakningen och den svenska politiska retoriken kring FN ofta bottnar i en fundamental okunskap både om hur systemet är uppbyggt och hur det fungerar i praktiken. Vad det kan göra och inte kan göra.
Att Sverige troligen är det enda landet i världen där riksmedia regelbundet toppar med rubriken ”Kritik mot oss från FN” är symptomatiskt. I andra länder är förståelsen för den låga verkshöjden i enskilda rapporter formulerade inom enskilda arbetsgrupper i denna stora organisation etablerad. I Sverige är den, försiktigt uttryckt, inte det...
Ett system som bygger på att alla länder (oavsett grad av demokrati och rättssäkerhet) ska vara med innebär förstås mängder av problem på alla nivåer. Men fördelarna med ett system där praktiskt taget alla är med och kan samtala gemensamt ska heller inte bortses ifrån.
Hursomhelst, oavsett systemets framgångar, motgångar, misstag och framsteg under Kofi Annans tid som generalsekreterare så var hans personliga utstrålning en tillgång som sannolikt innebar att han kunde lyckas bättre med olika konkreta uppgifter.
Att det blev just under Kofi Annans period som generalsekreterare som FN fick Nobels Fredspris känns rättvist.
En stor diplomat får nu vila i frid och förhoppningsvis utgöra en förebild för framtida fredsmäklare och konfliktförebyggare.
”Kofi Annan avliden” SvD 180818
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar